"A fényképészet éppen jókor jött, hogy megszabadítsa a festészetet
mindenféle irodalomtól, anekdotától, még a témától is."(Picasso)

A FOTÓZÁSRÓL ÁLTALÁBAN

Ahogy a számítógép, ma már egy digitális fényképezőgép is gazdagítja a háztartások kütyü állományát. Használja is mindenki, lehetőleg minden helyzetben. A fényképezés mint mindennapos tevékenység azonban nem ugyanaz, mint az érték és időtálló fotózás, a professzionális felvételkészítés és kidolgozás. Mert manapság is van fotólabor, csak azt Photoshopnak hívjuk.

A továbbiakban ezen az oldalon, a fotózáskor előforduló két bosszantó hibára hívjuk fel a figyelmed. Úgy mint, a "vörös szem effektus", és a "képzaj".

vörös szem effektus vörös szem effektus
 

A fényképész egyik legnagyobb bosszúsága az úgynevezett vörösszem-hatás/effektus. Vakuval való fényképezéskor a vaku fénye tükröződik a szemfenék ideghártyáján, a retinán. A szem szivárványhártyája szabályozza a pupilla átmérőjét. Sötétben a pupilla tágul, erősödő fényben viszont szűkül. Vakut pedig akkor használunk, amikor sötét van, tehát a fényképezni kívánt személyek pupillája tág. A vaku erős fényének a hatására összeszűkül ugyan a pupilla, de a fény vissza tükröződése (a retináról) addigra már végbement és emiatt alakult ki, a fenti képen is látható vörös szem.


Jó tudni, hogy
  • nem függ a szem színétől,
  • a gyermekeknél erősebb mert a sötétben jobban tágul a pupillájuk,
  • állatok fényképezésekor is előfordulhat a jelenség,
  • fekete-fehér fotózáskor is előfordul, csak akkor a színe fehér.

Mit tehetünk?
  • Próbáljuk a vakut a mennyezet, vagy egy világos oldalfal felé irányítani (indirekt világítás).
  • Növeljük (villany felkapcsolással) a helyiségben az alapfény mennyiségét.
  • Készítsünk azonnal újabb felvételt.

A hatás csökkentésére a korszerű fényképezőgépeknek van erre a célra kialakított programjuk, de a problémát ezek a beépített programok nem oldják meg maradék nélkül.
Ha a "baj" bekövetkezett lehet próbálkozni a különböző, ingyenesen elérhető korrekcios eljárásokkal, de érdemes szakemberhez fordulni.

A digitális fotózás ma még elkerülhetetlen velejárója az úgynevezett képzaj, amely a világosság és színinformáció változását jelenti a szenzoron előállított képen. Egyszerűbben fogalmazva, a fényképezőgép elektromos áramköreinek elkerülhetetlen "terméke".
A zajosodásnak három típusát különböztetjük meg, a véletlenszerű, a fix mintázatú és a sávos zajt.
Mindhárom típusnak viszont két komponense van, a színzaj és a világossági zaj.

A zaj többek között az érzékenységgel az ISO értékkel van összefüggésben.
Ha emeljük az ISO értékét (pl 200-ról 800-ra) akkor növeljük a zajosodás veszélyét és fordítva.
Sajnos a zajosodás a fénykép egy másik igen fontos tulajdonságára is kihatással van. Az élességre. A korszerű digitális fényképezőgépeket ellátták zajszűrő szoftverrel, de ennek ára van. A képzaj ugyanis csak az élesség kárára csökkenthető!

A probléma elkerülésére, illetve mérséklésére egyetlen tanácsot tudok adni. Ha van rá lehetőség alacsonyabb ISO értékkel dolgozzunk, ugyanis a kismértékű alulexponálást könnyebb utólag korrigálni, mint a képzajt. A szakemberek 60-65%-os eredményességgel a képzajt meg tudják szüntetni!

Egy példa a színzajra


képzaj képzaj
 

 

informatika, fotózás egyben

 

KAPCSOLAT/ELÉRHETŐSÉGEK

H-1114 Budapest, Bocskai út 7. 1/1

(+36)30 521 6494

 

© 2023. MOTYÓ-MULTIMÉDIA Bt.

Adószám: 28946142-1-43

Alanyi ÁFA mentes, KIVA adózó.